Siden opdateret d. 15 maj 2019
sortspætter
Latin: Dryocopus martiusstandfuglynglefugl
Det er en standfugl, som opleves året rundt, men er relativ sky. Særlig i begyndelsen af yngletiden omkring april, hører man fuglene i skoven.
Sortspætte har en forkærlighed for Herkulesmyrer, og dens næb og klæbrige tunge står ikke i vejen for at kaste sig over en myretue, hvor man anslår, at omkring 1000 myrer udgør et enkelt måltid. På menuen er også Rød Skovmyre og diverse billelarver m.v.
Sortspætte har en længde på 40-46 cm og et vingefang på 67-73 cm. Den er på størrelse med en kragefugl og er derved Eurasiens (Asien/Europa) største spætte. Sort og har hvidlige øjne. Hannen har rød isse, hvor hunnen kun har rød nakkeplet. Langhalset, meget kantet nakke. Man bemærker i øvrigt dens lange flotte halefjer. Juvenile: ligner til forveksling adult, men er mere mat brunsort. Rødlige partier er i starten dækket af sorte fjerspidser. Når ungerne er flyvefærdige har de blågrå øjne.
her gøres klar til ringmærkning af sortspætterne i Gråsten skov.
her ses nu afdøde Hans Kristensen ( også kaldt spættehans ) hvor han er ved at måle alle fjerne på sortspætte ungerne .
alt bliver målt og fuglene bliver også vejet.
her viser Hans hvor langt ungerne er med deres dækfjer.
Det foregår på denne måde at Hans først skyder med bue og pil og i enden af pilen er der bundet en fiskesnøre til pilen.
Hans skyder så pilen over en gren der sidder højere en spættehullet . Han plejede at ramme grenen i første hug.
Her efter blev der bundet en lidt tykkere snor til fiskesnørern Denne bliver så trukket over grenen han har ramt over spættehullet.
til sidst bliver der bundet en rebstige til snoren og denne rebstige blev så trukket op så Hans kunne kravle op til spættehullet.
her kan man se det stykke papir hvor Hans lavede over hvert par så han viste nøjagtig hvor soætterne stammede fra.
det her er en gammel sortspætte der bliver ringmærket.
Her ses de 3 store unger der var i dette kuld .Fra Hans startede til ungerne var til bage i reden varede ca. 20 minutter
De her unger er fra 2019 og på det tidspunkt havde Hans ringmærket ca. 1100 sortspætter. Fantastisk stykke afbejde han lavede med sortspætternen.
DSC_3260[1]
sortspætter 2022
sortspætte