biæderen i Sydafrika

Siden opdateret d. 06-07-2016

Per Bangsgaard´s hjemmeside.

Biæderen i der vinterkvarter i Sydafrika 2018

 

 

I februar 2018 rejse jeg på en safari tur til den nordvestlige del af Sydafrika da jeg håbe på at det var her biæderne var om vinteren.

 

Inden vi kom til vores camp vi skulle bo i de næste 10 dage, mødte jeg på vejen her til mange biæder på el ledningerne og der fløj en del rundt og fange insekter omkring disse ledninger ,så min fornemmelse om at der ville være biædere i en denne del af Sydafrika holdt stik.

 

På min første tur vi havde ud i bushen var der mange biæder og mange det vil sige at min opfattelse er den at der var mellem 500 og 800 fugle i dette område Tallet er kun en fornemmelse af hvor mange der er her .De kan sagtens være flere og det tror jeg der er.

 

De opholder sig i de område der er med græs og meget lave buske / træer .Herfra jager de deres insekter som er bier – guldsmede og flyvende termitter .Der er ikke så mange sommerfugle i området så derfor holde de sig til de her 3 slags insekter som jeg har nævnt .

 

Mange af fuglene satte sig i toppen af de små træer på bushen og jagede også insekter herfra.

I området er der visne træer / el ledninger de kan jage fra og de blev brugt flittigt.

Det regnede også medens jeg var der og her søgte biæderne så i læ i de høje træer der vendte ud mod de åbne græsmarker. Flyve lysten er ikke så stor i det vejr og der er selvfølgeligt heller ikke så mange insekter at jage.

 

Når det blev aften kom der store flokke som overnattede i de samme træer hver aften.

De kom ca. mellem kl. 18,00 og 18,30 deres tid ,det vil sige lige inden solen går ned.

 

Jeg talte med flere i området som kender til fuglene og de kunne oplyse mig om ,at biæderen kommer til deres vinter kvarter i slutningen af september / starten af oktober og de forlader området i slutningen af marts / starten af april. Det passer jo fint med vores fugle vi har her i Danmark så mon ikke en del af de fugle her ,er dem vi ser i Danmark om sommeren.

 

Der var en person der nede som fortalte mig at de sidste 4-5 år var der flere fugle der blev der nede i deres vinter / vores sommer. Det havde fuglen ikke gjort før og han kunne ikke fortælle mig hvorfor de blev i Sydafrika,

 

Der var flest af Merops apias ( den europæiske biæder ) Den eneste jeg så mere der nede var den lille biædere Merops pusillius . Den optrådte ikke i så store flokke som den første ,men var alligevel flere steder i området.

 

Det der glæder mig mest på turen er den at folkene i Sydafrika passer godt på vores fugle og er stolte af at vise dem fugle frem for os. Fuglenes betingelser her er rigtig gode så hvis også vi her i Europa kan gøre sådan for biæderne at de får gode betingelser at yngle år ,vil biæderne gå en god fremtid i møde.

 

Alle billeder på denne side er fra Sydarika 2018

 

 

 

 

 

 

de næste billeder er af den lille biæder. ( Merops pusillius ) Den var ikke så talstærk som den første var.